BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

onsdag 12 september 2012

Varför ekologiska bananer?


Bananer är nyttiga! Men visste du att i nästan varannan vanlig konventionell banan som du köper i din livsmedelsbutik finns det spår av bekämpningsmedel. På bananplantagerna sprutas det varje hektar (100 gånger 100 meter) 50 kg aktivt bekämpningsmedel. Det är mer än tio gånger så mycket bekämpningsmedel som man i Sverige använder till vår mest besprutade gröda; potatisen. Då växer ändå potatis under jord till skillnad från bananen!

Bekämpningsmedlen på bananodlingen sprutas med hjälp av flygplan en gång i veckan. Dessutom träs bananklasarna in i plastpåsar som är impregnerade med gifter. Till sist stryks ett bekämpningsmedel mot svamp på bananklasarna precis innan de paketeras i banankartongerna. Tyvärr är därför inte den vanliga konventionella bananen så nyttig längre!

Ännu sämre smakar samma banan om du väger in de hemska effekterna alla gifterna har på naturen och människorna i Costa Rica och andra länder som odlar bananer. Stora mängder bekämpningsmedel från plantagerna rinner ut i diken floder och sjöar och förgiftar bland annat fiskar, koraller och sjökor. Arbetarna på bananplantagerna bor ofta nära plantagerna och man har bland annat hittat rester av bekämpningsmedel i deras madrasser och i barnens skolor. Obehagligt nog är sterilitet och cancer vanligare hos dessa arbetare än hos resten av befolkningen.

Vilken tur då att det finns alternativ! – KRAV-märkta bananer är ekologiskt odlade. Det betyder att de inte har besprutats med kemikalier utan har odlats mer på naturens villkor. I ekologisk odling tillåts även andra växter och djur finnas i odlingarna. På så sätt finns det också fåglar, insekter och andra djur som håller skadeinsekterna i schack. Dessutom tar inte människor, djur och natur skada av kemikalier.


Nya frukostvanor



Eftersom jag måste tänka på andra än mig själv nu för tiden, så måste jag skippa nässel-te, det innehåller tydligen för mycket A-vitamin.

Nu kör vi på koffeinfritt bryggkaffe med ekologisk lättmjölk.
(jag dricker lättmjölk för att den är godast, inte för att den är lätt)

Sen blir det:

2dl ekologisk mild naturell yoghurt
1 näve ekologiska blåbär
½-1 ekologisk banan
ev. annan ekologisk frukt eller bär, idag blev det en nektarin.
_______________________________________
mixas med stavmixer, strö över puffar av dinkel, amaranth och quinoa (finns i lösvikt på Ica)

Fit for summer 2012

LilySlim Weight charts