ORAC, (oxygen radical absorption capacity)är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. Det finns flera olika metoder att mäta detta på och ingen av dem är riktigt att lita på. ORAC har dock visat sig vara den mest använda och med dessa värden får du en bra fingervisning på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller. Inga värden är helt exakta. I genomsnitt behöver vi få i oss antioxidanter som motsvarar ca. 3000 ORAC per dag.
Livsmedel | ORAC värde per 100 g. |
Gojibär, torkade | 20000-30000 |
Acaibär, torkade | 18400 |
Mörk choklad | 13120 |
Mangostan | 12000 |
Granatäpplejuice | 10500 |
Mjölkchoklad | 6740 |
Katrinplommon | 5770 |
Pekannöt | 5770 |
Yerba Mate | 5102 |
Blåbär | 4460 |
Granatäpple | 3307 |
Rooibos Te | 3132 |
Svart Te | 2947 |
Russin | 2830 |
Grönt Te | 2701 |
Björnbär | 2036 |
Grönkål | 1770 |
Tranbär | 1750 |
Vitlök | 1662 |
Jordgubbar | 1540 |
Spenat | 1260 |
Hallon | 1220 |
Gul squash | 1150 |
Brysselkål | 980 |
Plommon | 949 |
Ångkokt spenat | 909 |
Broccoli | 890 |
Rödbetor | 840 |
Avocado | 782 |
Apelsin | 750 |
Blåa vindruvor | 739 |
Röd paprika | 710 |
Körsbär | 670 |
Kiwi | 610 |
Baked Beans | 503 |
Blodgrape | 495 |
Grapefrukt | 460 |
Kidneybönor | 460 |
Gul lök | 450 |
Majs | 400 |
Aubergine | 390 |
Blomkål | 385 |
Frusna ärtor | 375 |
Potatis | 300 |
Sötpotatis | 295 |
Kål | 295 |
Sallad | 265 |
Nätmelon | 250 |
Äpple | 218 |
Morot | 210 |
Banan | 210 |
Tofu | 205 |
Tomat | 195 |
Zucchini | 176 |
Aprikos | 175 |
Persika | 170 |
Päron | 134 |
Vattenmelon | 100 |
Gurka | 60 |
0 kommentarer:
Skicka en kommentar