BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

söndag 28 augusti 2011

Antioxidanter vs. Fria Radikaler

Antioxidanter vs. Fria Radikaler


Vad är antioxidanter och fria radikaler?
Att antioxidanter är nyttiga har väl inte undgått någon, men varför och hur kan vi maximera vårt antioxidantintag för att få ett längre och hälsosammare liv?

Att äta naturlig mat som är färgrik är nästan detsamma som att välja nyttig mat. Det är ofta i livsmedlets färgämne som de hälsosamma antioxidanterna sitter, men vi kan också bilda en del av dem själva. Antioxidanter är ämnen som regerar och neutraliserar fria radikaler (oxidanter), alltså de ämnen som inte är bra för oss och som gör att vår kropp åldras och att vi drabbas av olika sjukdomar. Man kan säga att de fria radikalerna ”förstör” kroppen bl.a. på följande sätt:

Protein: Om en fri radikal reagerar med proteinet så förstörs detta vilket ger ökar åldrande och sämre hälsa.
Fett: Fria radikaler gör så att en del fett i vår kropp härsknar vilket i sin tur kan ge hjärt- kärlsjukdomar.
DNA: Fria radikaler skadar vårt DNA vilket i sin tur kan ge cancer.


Här följer några källor som ökar mängden fria radikaler:
Rökning: 1 bloss från en cigarett frigör ca 1.000000000000000 st fria radikaler. Det finns även ca 4700 olika andra ämnen och kemiska föreningar i ett bloss, varav 50 av dessa är starkt cancerframkallande.
Xenobiotika: Miljögifter, droger, transfett och andra farliga kroppsfrämmande ämnen.
Inflammationer: Inflammationer ökar risken för cancer enormt.
Syre: Lustigt nog är syre den största källan till fria radikaler.
Järn och koppar: För högt intag av järn och koppar ökar mängden fria radikaler.



Här följer några antioxidanter och källor till dessa:
Kroppsegna: Dvs de antioxidanter vi själva kan tillverka (Glutation och Thioredoxin) Det senare tillverkas av protein, vilket det är viktigt att vi får i oss tillräckligt med via kosten).
Antioxidanta enzymer: (Katalas, peroxidas, superoxid dismutas). Det senare är beroende av tillräckliga mängder mig zink i kroppen för att fungera optimalt.
Vitaminer: Antioxidanter som vi får i oss via kost är bl.a. vitaminena C och vitamin E.
Naturligt förekommande i livsmedel, främst i livsmedlets färg: Karotenoider, polyfenoler, antocyanider,flavonoider, katekiner och svavelhaltiga antioxidanter.
Alfa-karoten: Finns i majs (Gul) Godkänt färgämne i livsmedel (E 160 a)
Beta-Karoten: Finns i morot (Orange) Godkänt färgämne (E 160 a)
Lutein, zeaxantin: Finns i frukt och grönsaker.(Gul) Godkänt färgämne (E 161 b)
Lykopen: Finns i tomat (Röd) Godkänt färgämne (E 160 d)
Astaxantein: Finns i lax (Röd) Godkänt färgämne (E 161)
Det finns flera tusen olika antioxidanter…

Några exempel på livsmedel rika på antioxidanter sk. ”Powerfood” eller ”superfruits”:
Kryddor: gurkmeja, curry, ingefära, kryddnejlika och många fler…
Färgrika frukter och bär, även kallade superfrukter. Katrinplommon, hela 5770 ORAC per 100 gram. Blåbär, gojibär, granatäpple och björnbär innehåller också en hel del.
Mörk choklad, hela 13120 ORAC per 100 gram, tänk dock på kaloriinnehållet…..
Mangostan, en regnskogsväxt som innehåller hela 12000 ORAC per 100 gram.
Nötter, pekannöt innehåller mest av nötterna, hela 5770 ORAC per 100 gram.


Det finns lite olika sätt att mäta hur kraftiga antioxidanterna är men det vanligaste är att mäta antioxidantens ORAC värde (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Hela listan på ORAC värdena finns att tillgå här bredvid.

Källa Matdagboken

0 kommentarer:

Fit for summer 2012

LilySlim Weight charts