BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

fredag 2 december 2011

B12


Jag är livrädd för brist på vitamin B12. Därför vräker jag i mig ägg.
Och nu har jag äntligen sett att 3 ägg om dagen säkerställer mitt behov av B12. Då kan jag lugna mig :)

_______________________________________________________
Vitamin B12 (Cobalamin) är den kemiskt mest komplexa vitaminen och behövs för produktionen av röda blodkroppar, nervsystemets funktion samt cellernas ämnesomsättning.

Vitamin B12 kan ej tillverkas av växter eller djur eftersom de enda organismer som har de för syntesen nödvändiga enzymerna är bakterier.

Om du är vegetarian eller vegan bör du vara uppmärksam. B12 finns nästan enbart i animalisk kost. I människans tarm sker en syntes av B12 men det är osäkert om vi kan tillgodogöra oss det.

Vi människor jämför oss ofta med djur som lever på vegetabilisk föda, t ex gorillorna, men de får sitt B12-behov tillgodosett genom att äta sin avföring.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin B12:

Män: 3 µg
Kvinnor: 3 µg
Gravida: 4 µg
Ammande: 4 µg
Behovet av vitamin B12 varierar med bl.a. ålder och kön.

Brist på vitamin B12 kan ge svårartad blodbrist, s k perniciös anemi, trötthet, retlighet och neurologiska symtom.

Vid allsidig kost behöver man knappast oroa sig för att få i sig för lite B12-vitamin med födan. Det avgörande är den “inre faktorn” som bildas i magsäcken hos friska personer och som är nödvändig för att man ska ta till sig B12-vitamin på rätt sätt.

Brist kan däremot uppstå hos veganer, som varken äterfisk, kött, mjölk eller äggprodukter.

B12-vitamin lagras normalt i levern i stora mängder. Det kan därför dröja många år innan ev bristsymptom visar sig

Det finns inga kända risker med vitamin B12.

De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten:

23% Fisk och skaldjur
44% Kött, fågel, ägg, inälvsmat, korv
16% Mjölk, fil och yoghurt
6% Ost

Här nedan är en tabell med innehåll av Vitamin B12 i olika livsmedel:

Livsmedel       Portionsstorlek Mängd vitamin B12 per portion
Kalvlever       100 g                 60 µg
Strömming      125 g                 10 µg
Mjölk             2 dl                 1 µg
Torsk             125 g                 1 µg
Ägg                 60 g                 1 µg
Bogfläsk         125 g                 1 µg




Är det inte proppfullt med skadligt kolesterol i ägg?
Kolesterol i ägg orsakar inte för höga kolesterolvärden. Kroppen tillverkar drygt ett gram
kolesterol per dag. Ett ägg innehåller 0,2 g kolesterol, dvs en femtedel av kroppens egen
tillverkning. Mängden kolesterol i blodet avgörs av hur mycket fett vi äter.

Finns det några rekommendationer om att begränsa mängden ägg?
Nej, inte för andra än dem som har äggallergi


0 kommentarer:

Fit for summer 2012

LilySlim Weight charts