BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

måndag 17 maj 2010

Ärtsoppa jag vill göra :)


500 g (6 dl) torkade gula
ärtor
2 morötter
4 gula lökar
400 g rimmad fläskbog
15 vitpepparkorn
3 tsk timjan
3 lagerblad
2 tsk mejram
salt och nymalen peppar

• Dag 1: Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten.
• Skala en av morötterna och en av lökarna.
• Lägg fl äsket, moroten, löken, pepparkornen, 1 tsk timjan och
2 lagerblad i kallt vatten i en kastrull så att det täcker. Låt koka
i 30–45 minuter eller tills köttet faller isär när du petar på det
med en gaffel.
• Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i dagen
därpå. Skär köttet i små bitar och förvara det kallt.
• Dag 2: Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över
buljongen från fläsket och tillsätt lite vatten om det behövs.
Vätskan ska motsvara cirka 2 liter.
• Gör i ordning en kryddpåse med 2 tsk timjan, 1 lagerblad
och 2 tsk mejram och lägg den i soppan. Du kan också tillsätta
kryddorna direkt.
• Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående
lökarna. Låt sedan soppan koka i 1–1 1/2 timme. Skumma och
lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en visp.
• Ta upp moroten och löken när soppan kokat klart (vill du ha
med dem i soppan mosar du dem först). Späd med vatten för att
få en lagom tjock konsistens och smaka av med salt och peppar.
• Lägg i fläsket och låt soppan få ett uppkok före servering.
• Servera med senap och garnera med en kvist kryddgrönt, gärna
timjan.

Källa: Per Morberg

0 kommentarer:

Fit for summer 2012

LilySlim Weight charts